Růžová voda

Růžová voda se získává destilací růžových okvětních lístků. Používá se k aromatizaci potravin, jako součást některých kosmetických a lékařských přípravků a pro náboženské účely po celé Evropě a Asii. Růžová voda má velmi charakteristickou chuť a je hojně používána v íránské kuchyni, zejména k přípravě sladkostí. V Íránu je také přidávána do čaje, zmrzlin a sušenek. V arabském světě a Indii se používá k aromatizaci mléka a mléčných desertů. Je také klíčovou součástí ve sladké Lassi, nápoje z jogurtu, cukru a různých ovocných šťáv. V Malajsii a Singapuru se růžová voda smísí s mlékem, cukrem a růžovým potravinářským barvivem, tím vznikne sladký nápoj zvaný Bandung. Růžová voda se často používá jako náhrada za červené víno a jiné alkoholy v muslimské kuchyni. Ve starověkém Římě ji lidé užívali ke koupelím, a to zejména pro její harmonizující účinek, ale i pro výrazné protibakteriální vlastnosti. Z tohoto důvodu byla růžová voda často používána i k mýtí rukou.

Růžová voda pomáhá vyrovnat pH pokožky, podporuje srovnávání suché i mastné pleti a může zmírnit mnoho typů dermatitidy. Pleť také hloubkově hydratuje, zklidňuje a hojí. Růžová voda se dá využít (pokud je čistá) v gastronomii i kosmetice.

http://www.flickr.com/photos/stevewall/233951581