foto: tomo tang
3. díl seriálu o jarní očistě: Čištění střeva – Detoxikace těla – základní jídelníček
Střevo nejlépe vyčistíme tím, co jíme. Vezmeme to stručně. Vyhněte se konzervantům, chemii, syntetice. Předpokládám, že víte jak na to, ale pokud ne, tak si sežeňte tabulky s přehledem Éček (ne všechna jsou totiž škodlivá nebo syntetická). Jezme to, co tělo nejlépe a nejrychleji tráví, a to, co obsahuje vlákninu, která střevo „kartáčuje“.
Nedoporučuji:
- Maso (jedinou kladnou výjimku mohou tvořit ryby – nikoliv však z konzervy, ale čerstvé). Rozhodně se vyhněte průmyslově produkovanému masu zejména drůbeži!!!
- Uzeniny – to je snad víc jak jasné.
- Mléčné výrobky z kravského mléka.
- Pečivo.
- Sladkosti.
- Kávu a černý čaj.
Doporučuji:
- Obiloviny v přirozené podobě zrna (rýže, jáhly, v chladném počasí pohanka, ječmen, žito, oves). Kaše můžete připravovat na sladko i na slano. Dám i nějaký recept :-)
- Sezónní zeleninu (čím víc se to venku začne zelenat, tím víc se to může zelenat i na Vašem talíři).
- Domácí klíčení (mungo, řeřicha, vojtěška, klíčící mix).
- Bílkoviny při detoxu jedině z luštěnin (fazole, čočka, hrách, sója a produkty z ní), popřípadě kozí či ovčí sýry.
- Místo kávy Caro nebo Ajurvéské kafe.
- Místo černého čaje čistou teplou vodu nebo bancha čaj.
- Sladit pouze ječmenným sladem nebo jiným přirozeným sladidlem (datlový sirup, melasa, stévie apod.)
- Jestli používáte med, tak nikdy převařený, jen přírodní a použitý do pokrmu nebo nápoje, který nemá více jak 40°C.